Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

6.4 Ο Απόστολος Πέτρος

































χρωματίζω

6.4 Ο Απόστολος Πέτρος
Α. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας γίνονται οι πρώτοι μαθητές του Χριστού.
Β. Ο Απόστολος Πέτρος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, κηρύττοντας το λόγο του Θεού και βαπτίζοντας χριστιανούς.
Γ. Στη Ρώμη αντιμετωπίζει το Σίμωνα τον μάγο, προκαλεί την οργή του Νέρωνα και μαρτυρεί στο Σταυρό.
Δ. Ο Απόστολος Πέτρος θεμελιώνει την Εκκλησία.
Ο Απόστολος Πέτρος, Πρωτοκορυφαίος μαθητής του Χριστού
Ο Απόστολος Πέτρος ήταν αδερφός του Αποστόλου Ανδρέα. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά και με τον αδελφό του έγιναν οι πρώτοι μαθητές του Κυρίου. Λόγω της σειράς με την οποία ο Χριστός τούς διάλεξε, αλλά και λόγω του έργου και της προσφοράς τους, ονομάστηκαν από την Εκκλησία μας, τιμητικά, Πρωτοκορυφαίοι.
Η ζωή του Πέτρου κοντά στο Χριστό
Ο Πέτρος, από την ημέρα της κλήσης του, αφοσιώθηκε στο Χριστό. Ο αυθόρμητος και δυναμικός χαρακτήρας του ήταν πηγή ζωντάνιας και χαράς για τους υπόλοιπους μαθητές. Ο Πέτρος ήταν εκείνος, ο οποίος περπάτησε επάνω στα νερά της λίμνης Γενησαρέτ, επιθυμώντας να δείξει την πίστη του στο Δάσκαλο. Ήταν παρών και στο όρος Θαβώρ, την ώρα της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Ζηλωτής και πείσμων στο έργο του, υπερασπίστηκε το Δάσκαλό του τη στιγμή της σύλληψής του στον κήπο της Γεσθημανή, φτάνοντας στο σημείο να κόψει με το μαχαίρι του το αφτί ενός δούλου, ο οποίος τόλμησε ν’ αγγίξει το Χριστό.
Ο Πέτρος συνεχίζει το έργο του Χριστού σε όλο τον κόσμο
Ο Πέτρος έγινε «το στόμα των Αποστόλων», εξαιτίας του λόγου που έβγαλε από το μπαλκόνι του σπιτιού, όπου οι Απόστολοι ήταν κρυμμένοι την ημέρα της Πεντηκοστής. Κυρίως από τα δικά του λόγια, 3.000 άνθρωποι πίστεψαν και βαφτίστηκαν χριστιανοί. Αργότερα, στα Ιεροσόλυμα, μαζί με τον Απόστολο Παύλο έγραψαν 85 κανόνες για τη ζωή και τη λειτουργία της Εκκλησίας. Ίδρυσε πολλές Εκκλησίες, και χειροτόνησε Επισκόπους σε κάθε μεγάλη πόλη που επισκεπτόταν. Έγραψε δυο επιστολές που λέγονται Καθολικές: Την πρώτη προς τους χριστιανούς του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ασίας και της Βιθυνίας και τη δεύτερη, προς όλους όσους πιστεύουν στο Χριστό. Ταξίδεψε στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου. Περνώντας από τη Σμύρνη, τη Μακεδονία, την Κόρινθο, την Πάτρα και τη Σικελία, βρέθηκε στη Ρώμη. Εκεί αντιμετώπισε ένα φοβερό μάγο, το Σίμωνα, ο οποίος διέδιδε πως είναι ο γιος του Θεού. Χρησιμοποιώντας διάφορα μαγικά κόλπα είχε πλανέψει τους Ρωμαίους και τον καίσαρα. Ο Πέτρος, με την επίκληση του ονόματος του Θεού, διέλυσε τα μάγια του Σίμωνα, ο οποίος και τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από μια αποτυχημένη επίδειξη.
Το τέλος του Αποστόλου Πέτρου στη Ρώμη
Ο Πέτρος επισκέφτηκε τη Ρώμη τρεις φορές. Τις δύο πρώτες, πήγε για να στηρίξει τη νέα Εκκλησία που είχε δημιουργηθεί εκεί. Τότε χειροτόνησε επίσκοπο και τον Κλήμη, έναν εκλεκτό και πιστό χριστιανό. Αφορμή, όμως, για την τρίτη επίσκεψή του ήταν ένας άγγελος, ο οποίος του είπε ότι το τέλος του πλησίαζε και ότι έπρεπε και πάλι να πάει στη Ρώμη. Βασιλιάς τότε ήταν ο Νέρωνας. Δύο από τις πιο αγαπημένες γυναίκες της ακολουθίας του, ακούγοντας τη διδασκαλία του Πέτρου, πίστεψαν στο Χριστό και αποφάσισαν να φύγουν από το παλάτι. Ο Νέρωνας, όταν το έμαθε, εξοργίστηκε και διέταξε τη σταύρωση του Πέτρου. Ο Πέτρος ζήτησε να μη σταυρωθεί, όπως ο Χριστός, αλλά ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω. Μετά από μια ημέρα στον Σταυρό, παρέδωσε την αγία ψυχή του στο Θεό. Ο Επίσκοπος Κλήμης πήρε το σώμα του και το έθαψε στο Βατικανό, όπου σήμερα βρίσκεται η έδρα της Δυτικής Εκκλησίας. Η μνήμη του Αποστόλου Πέτρου γιορτάζεται στις 29 Ιουνίου μαζί με τον Απόστολο Παύλο.
Ο Απόστολος Πέτρος, η «πέτρα» και το θεμέλιο της Εκκλησίας μας
Ο Πέτρος, πρώτος μπροστά στους υπόλοιπους μαθητές, ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού. Πάνω σ’ αυτή την «πέτρα» της πίστης, την ομολογία του δηλαδή, στερεώθηκε, όπως είπε ο Χριστός, η Εκκλησία. Βέβαια, ο Πέτρος είναι εκείνος, ο οποίος αρνήθηκε το Χριστό τρεις φορές μέσα σε λίγη ώρα, όταν εκείνος είχε συλληφθεί και ανακρινόταν από τους Ρωμαίους. Ο Πέτρος, όμως, ήταν κι εκείνος, που αμέσως μετανόησε για την πράξη του αυτή κι έκλαψε πικρά, σβήνοντας με τα δάκρυά του την αμαρτία της άρνησης του Δασκάλου του, κερδίζοντας έτσι με τη μετάνοιά του τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών.
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
O Χριστός είχε πει στον Πέτρο: «Εσύ είσαι ο Πέτρος και πάνω σ’ αυτήν την πέτρα (δηλαδή την ομολογία σου) θα στερεώσω την Εκκλησία μου και οι πύλες του Άδη δεν θα μπορούν να τη νικήσουν και θα σου δώσω τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών».
(Ματθ. 16, 18-19)
Από τις Επιστολές του Αποστόλου Πέτρου
Αφού καθαρίσετε τις ψυχές σας με υπακοή στην αλήθεια, με καθαρή την καρδιά σας και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, ώστε να πετύχετε την φιλαδελφία χωρίς υποκρισία και να αγαπήσετε με θέρμη και ζεστή καρδιά τους αδελφούς σας.
(Α’ Πέτρου 1,22)
…Να συμφωνείτε με το καλό, να είστε συμπαθείς στους άλλους, φιλάδελφοι, σπλαχνικοί, και να επαινείτε τα καλό. Χωρίς να ανταποδίδετε κακό αντί κακού, ή χλευασμό αντί κοροϊδίας, αλλά το αντίθετο, ευλογούντες.
(Α’ Πέτρου 3,9)
Και γι’ αυτό καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, προσθέστε στην πίστη σας την αρετή και στην αρετή προσθέστε τη γνώση. Στη γνώση προσθέστε την εγκράτεια, στην εγκράτεια την υπομονή, στην υπομονή την ευσέβεια, στην ευσέβεια την αγάπη των αδελφών και σ’ αυτήν προσθέστε την αγάπη προς το Χριστό και προς όλους.
(Β’ Πέτρου 1,5-7)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου