Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

3.4 Ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Ελεήμων


































3.4 Ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Ελεήμων
Α. Ο Ιωάννης, με τη μόρφωση, τη σεμνότητα και την ευγενική του παρουσία, γίνεται Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας.
Β. Αντιμετωπίζει τους αιρετικούς, συμβουλεύει τους πιστούς, περιποιείται τους αδύναμους.
Γ. Με κάθε τρόπο βοηθά τους φτωχούς, ώστε να ζουν καλά.
Δ. Για τον εαυτό του δεν κρατά τίποτα. Όλα τα μοιράζει σε όσους έχουν ανάγκη, φροντίζοντάς τους μέχρι το τέλος της ζωής του.
Είναι πρωί Κυριακής. Το κουδούνι της πόρτας χτυπά διακριτικά. Ο Αντώνης μόλις έχει επιστρέψει από την κυριακάτικη λειτουργία. Ανοίγοντας, βλέπει δυο χαμογελαστά πρόσωπα να τον καλημερίζουν. «Είμαστε από τον Έρανο της Αγάπης», λένε και περιμένουν. Ο Αντώνης σαστίζει. Πριν προλάβει όμως να πει οτιδήποτε, πλησιάζει η μητέρα του. Καλωσορίζει τα παιδιά και εξηγεί στον φίλο μας για το τι πρόκειται. «Από τα πολύ παλιά χρόνια, η Εκκλησία φρόντιζε τους φτωχούς και αδύναμους ανθρώπους με τη βοήθεια των υπόλοιπων μελών της. Έτσι και σήμερα, μια φορά το χρόνο, σε κάθε ενορία της Ελλάδας γίνεται αυτός ο έρανος για τον ίδιο σκοπό». Θυμήθηκε μάλιστα, πως η Εκκλησία μας τιμά ως «Άγιο της ελεημοσύνης» τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα.
Ο Ιωάννης γίνεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε το 555 μ.Χ. στην Κύπρο. Ήταν ιδιαίτερα έξυπνος και μορφωμένος. Αφιέρωσε από νωρίς τη ζωή του στο Θεό που αγαπούσε βαθιά, μοιράζοντας όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Ο λαός, αναγνωρίζοντας την καλοσύνη, την ευγένεια και την αγάπη του, ζήτησε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηράκλειο να κάνει τον Ιωάννη Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας. Ο Ιωάννης, αν και στην αρχή αρνήθηκε, τελικά δέχτηκε το θρόνο και χειροτονήθηκε το 610 μ.Χ.
Ο Ιωάννης ξεκινά το έργο της διακονίας και της ελεημοσύνης
Από τη στιγμή εκείνη, ο Ελεήμονας Πατριάρχης, όπως ονομάστηκε, υπηρέτησε το Θεό και τους ανθρώπους, αφήνοντας πίσω του μόνο έργα αγάπης. Αντιμετώπισε με αυστηρότητα τους αιρετικούς της εποχής του, προφυλάσσοντας τους πιστούς από τις λανθασμένες και ανακριβείς διδασκαλίες τους. Έχτισε 63 Εκκλησίες, ξενοδοχεία, μαιευτήρια και νοσοκομεία, όπου επισκεπτόταν τακτικά. Ίδρυσε πτωχοκομεία και ειδικά ταμεία για τους φτωχούς της πόλης του (ήταν περίπου 7.500), προσφέροντάς τους όση βοήθεια χρειάζονταν για να συντηρούνται.
Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Ιωάννη
Ο Ιωάννης ήταν ταπεινός στα λόγια και στις πράξεις του και ολιγαρκής στη ζωή του. Ποτέ του δεν κατηγόρησε κανέναν, ενώ όταν έβλεπε κάποιον υπερήφανο άνθρωπο, του μιλούσε με υπομονή και αγάπη. Το στρώμα που κοιμόταν ήταν παλιό, με ένα σκέπασμα λιωμένο από το χρόνο. Ο θρόνος του, τρεις φορές την εβδομάδα, μεταφερόταν έξω από τον κεντρικό ναό της πόλης. Καθισμένος εκεί ο Ιωάννης, άκουγε τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων, προσφέροντας τη βοήθειά του όπως μπορούσε.
Η ζωή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, παράδειγμα για κάθε χριστιανό
Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα στη ζωή του χριστιανού από τη διακονία, τη φροντίδα δηλαδή, όσων έχουν ανάγκη. Λίγα λόγια αγάπης, ένα κομμάτι ψωμί, μια ζεστή χειρονομία, ένα χαμόγελο. Κι ο ίδιος ο Χριστός μας εξάλλου, όσο καιρό έμεινε μαζί με τους ανθρώπους, δεν έπαψε να διακονεί, να φροντίζει, να γιατρεύει το σώμα και την ψυχή όσων του το ζητούσαν με πίστη κι επιμονή. Αν κι εμείς αγαπάμε τον πλησίον μας, όπως και τον εαυτό μας, τότε αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραστούμε μαζί του ότι έχουμε και μπορούμε, από τα αγαθά που ο Θεός μας έχει χαρίσει. Κι ο Άγιος Ιωάννης αυτό έκανε. Η περιουσία του, όταν έκλεισε τα μάτια του για να ταξιδέψει κοντά στον Ελεήμονα Χριστό, ήταν μόνο τρία νομίσματα, τα οποία ζήτησε να δοθούν στους φτωχούς. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου.
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Εάν εμείς οι ανάξιοι έχουμε την άδεια να μπαίνουμε κάθε στιγμή στην Εκκλησία και να προσευχόμαστε μπροστά στον Δεσπότη Χριστό, να τον παρακαλούμε κι εκείνος να μας προσφέρει όσα του ζητάμε τόσο γρήγορα, πόσο μάλλον οφείλουμε, να ακούμε τα όσα ζητούν οι αδελφοί μας και να τους βοηθούμε όπως μπορούμε καλύτερα.
(Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων)
O Χριστός είπε σε κάποια ομιλία του: «Όταν κάνεις ελεημοσύνη, ας μη μάθει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, ώστε να μείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Κι ο Θεός που βλέπει τα κρυφά, θα σου δώσει την αμοιβή σου στα φανερά.
(Ματθαίου 6,3)
Είσαι φτωχός; Υπάρχει σίγουρα κάποιος φτωχότερος. Σου φτάνει το φαγητό για δέκα μέρες, ενώ σ’ εκείνον φτάνει για μια μέρα; Με καλοσύνη και φιλάνθρωπα αισθήματα, δώσε ότι σου περισσεύει στον φτωχότερό σου για να έχει και αυτός, όπως και συ, φαγητό!... Έτσι, είναι σαν να δανείζεις εσύ ο φτωχός τον πλούσιο Θεό. Πίστευε ότι πάντοτε ο ίδιος ο Θεός λαμβάνει (την ελεημοσύνη) στο πρόσωπο αυτού που έχει ανάγκη και ανταποδίδει τη χάρη στο δικό σου σπίτι.
(Μ. Βασιλείου, Ομιλία σε περίοδο πείνας και ξηρασίας, §6)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου