Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

3.2 Ο ληστής που έγινε Άγιος































3.2 Ο ληστής που έγινε Άγιος
Α. Δεν έχουν σημασία τα σφάλματά μας, όσο το να μετανοούμε γι’ αυτά πραγματικά.
Β. Μετανοώ, σημαίνει αλλάζω γνώμη, αλλάζω τρόπο ζωής, ξεκινώ καινούργια ζωή.
Γ. Ο ληστής, που ένιωσε την ανάγκη για αλλαγή του εαυτού του, ζήτησε συγγνώμη από το Χριστό και παρά τα εγκλήματά του έγινε άγιος.
Μπορούμε να ζητάμε συγγνώμη, για ό,τι και αν έχουμε κάνει;
Ο Πέτρος διάβαζε με προσοχή την πίσω πλευρά της εφημερίδας του παππού του. Ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε προκαλέσει πολύ πόνο και δυστυχία στους συνανθρώπους του, ζητούσε συγγνώμη μέσα από τη φυλακή διότι είχε μετανοήσει για όσες κακές πράξεις είχε κάνει. Ο Πέτρος συλλογίστηκε αρκετή ώρα και στο τέλος ρώτησε τον παππού: «Παππού, εάν κάνεις τόσο άσχημα πράγματα στη ζωή σου, μπορείς μετά να ζητάς συγγνώμη, έτσι απλά;».
Μπορούμε να ζητάμε συγγνώμη, όταν μετανιώνουμε πραγματικά
Ο παππούς χαμογέλασε. «Τίποτα δε σου ξεφεύγει, Πετράκη μου! Ο άνθρωπος αυτός πράγματι ζητά συγγνώμη, διότι μετανόησε. Ξέρεις τι θα πει μετανόησε;» «Μετάνιωσε;» ρώτησε και πάλι ο Πέτρος. «Ακριβώς», είπε ο παππούς. «Οι λέξεις αυτές σημαίνουν ότι αλλάζω γνώμη, αλλάζω τρόπο ζωής. Και τότε, όταν πραγματικά νιώσω μέσα μου αυτή την αλλαγή προς το καλύτερο, ο Θεός δέχεται τη συγγνώμη μου και με προστατεύει. Έτσι συμφιλιώνομαι μαζί του αλλά και με τους συνανθρώπους μου».
Η μετάνοια του ληστή γίνεται δεκτή από το Χριστό
Ο Πέτρος κοιτούσε απορημένος. Ο παππούς χαμογέλασε και πάλι. «Όταν Πέτρο μου οι Ρωμαίοι σταύρωσαν το Χριστό, τοποθέτησαν δεξιά και αριστερά του δύο ληστές. Ήταν κακοποιοί που είχαν βλάψει τους συνανθρώπους τους και είχε φτάσει η στιγμή της τιμωρίας για τις πράξεις τους αυτές. Τότε, ο ένας από τους δύο, αφού δεν είχε τίποτα να χάσει κι ακούγοντας από κάτω τους Εβραίους να κοροϊδεύουν το Χριστό, προκαλώντας τον να κάνει ένα θαύμα, γύρισε και του είπε ειρωνικά: Εάν είσαι πραγματικά αυτός ο σπουδαίος που λένε όλοι, σώσε πρώτα τον εαυτό σου και κατόπιν εμάς. Η απάντηση ήλθε από εκεί που δεν το περίμενε. Ο άλλος ληστής, με αυστηρό τόνο, τον μάλωσε λέγοντας: Δε φοβάσαι τον Θεό εσύ; Δεν είσαι, όπως και αυτός ο άνθρωπος, καταδικασμένος; Εμείς τιμωρούμαστε δίκαια γι’ αυτά που κάναμε. Αυτός όμως δεν έκανε κανένα κακό. Τότε γυρίζοντας προς τον Ιησού, είπε: Κύριε, θυμήσου με όταν έλθεις στη Βασιλεία σου. Και ο Χριστός τού απάντησε: Σε βεβαιώνω πως σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο».
Ο ληστής που αγίασε, έγινε παράδειγμα, για να μην απελπιζόμαστε ποτέ
Ο Πέτρος άκουγε, κρατώντας την αναπνοή του. «Τι έγινε τελικά παππού;» «Χμ! Ξέρεις Πέτρο τι ψάλλουμε στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη;», απάντησε ο παππούς. «Ότι την ίδια μέρα που πέθανε ο ληστής, μπήκε και στον Παράδεισο χάρη στη μετάνοιά του, δηλαδή στην αλλαγή της καρδιάς του. Κι έτσι, ένας ληστής κατάφερε την τελευταία στιγμή της ζωής του να γίνει παράδειγμα για την Εκκλησία μας, ώστε να μην απελπιζόμαστε για τον εαυτό μας, αλλά ούτε και να κρίνουμε τον συνάνθρωπό μας».
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Τον ληστήν αυθημερόν του Παραδείσου ηξίωσας, Κύριε, καμέ τω ξύλω του Σταυρού, φώτισον και σώσον με.
(Εξαποστειλάριο του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής)
Μετάφραση
Κύριε, το ληστή την ίδια μέρα τον αξίωσες να μπει στον Παράδεισο. Και μένα με τη βοήθεια του Σταυρού Σου φώτισέ με και σώσε με.
Η μετάνοια είναι συμφωνία με το Θεό για καινούργια ζωή. Μετάνοια σημαίνει να ελέγχεις τον εαυτό σου με αυστηρότητα. Η μετάνοια είναι κόρη της ελπίδας και άρνηση της απελπισίας. Μετάνοια σημαίνει να συμφιλιώνεσαι με τον Κύριο, με έργα αρετής που είναι αντίθετα προς τα σφάλματά μας. Μετάνοια σημαίνει να καθαρίζουμε τη συνείδησή μας.
(Ιωάννη του Σιναΐτη, Περί μετανοίας, Λόγ. Ε’)
Είπε κάποιος γέροντας: «Ακόμη και αν σφάλλει κάποιος μπροστά στα μάτια σου, να μην τον κρίνεις αλλά να πιστεύεις ότι εσύ δεν είσαι καλύτερος από αυτόν. Διότι βέβαια είδες το λάθος του, δεν ξέρεις όμως τίποτα για τη μετάνοιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου