Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

2.5 Ένας νέος και τρία παιδιά μάρτυρες (Α')






























2.5 Ένας νέος και τρία παιδιά μάρτυρες (Α’)
Α. Στον αγώνα της πίστης δεν έχει σημασία η ηλικία.
Β. Η θυσία των μικρών μαρτύρων γίνεται παράδειγμα θάρρους και δύναμης για όλους μας.
Γ. H ζωή μας είναι ένας αγώνας που χρειάζεται τις αρετές των μικρών μαρτύρων.
Στην προηγούμενη ενότητα θαυμάσαμε την πίστη, τη σοφία, αλλά και τη δύναμη της Αγίας Αικατερίνης που μπροστά στην απειλή του θανάτου δεν αρνήθηκε το Χριστό για να προσκυνήσει τα είδωλα. Πράγματι! Η αγάπη στο Χριστό εκφράζεται μόνο με την επιθυμία και την απόφαση να ζει κανείς κοντά του, αφιερώνοντας τη ζωή του στον σκοπό αυτό. Σήμερα θα δούμε, πώς έγιναν «φίλοι» του Θεού, δηλαδή άγιοι, με θαυμαστό και μαρτυρικό τρόπο, κάποια παιδιά που έζησαν στη σκληρή εποχή των διωγμών της Εκκλησίας μας.
Ο Άγιος Μάμας
Ο Μάμας μεγαλώνει ορφανός
Ο Μάμας ήταν αρχοντόπουλο από τα μέρη της Καισάρειας στην Καππαδοκία του Πόντου. Τους γονείς του δεν τους γνώρισε ποτέ, διότι πέθαναν ως μάρτυρες στη φυλακή λίγο μετά τη γέννησή του. Τον υιοθέτησε μία ευσεβής αρχόντισσα, η Αμμία. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά του το πήρε από τις πρώτες λέξεις που της είπε: «μάμα, μάμα».
Ο Μάμας σώζεται με θαυμαστό τρόπο από το Θεό
Ο Μάμας μεγάλωσε με ζήλο και ευλάβεια, χωρίς ποτέ να κρύβει την πίστη του. Ήταν δεκαπέντε ετών, όταν ο ηγεμόνας της περιοχής έμαθε γι’ αυτόν και τον κάλεσε σε απολογία. Ο Μάμας αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα και έδειξε στον ηγεμόνα ότι δεν φοβόταν τα βασανιστήρια. Όλοι θαύμασαν το θάρρος και τη δύναμή του. Ωστόσο, αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Καθώς τον βασάνιζαν σκληρά, ξαφνικά χάθηκε από μπροστά τους! Ο Θεός με θαυμαστό τρόπο τον είχε οδηγήσει στα βουνά της Καισάρειας, όπου έζησε για λίγο σε μία σπηλιά, πίνοντας γάλα από μια ελαφίνα που ερχόταν κοντά του. Επειδή μάλιστα τα ζώα τον αγαπούσαν πολύ, ο άγιος Μάμας θεωρείται και ο προστάτης τους.
Ο Μάμας ομολογεί και πάλι το Χριστό και οδηγείται στο μαρτύριο
Όταν αργότερα κατάλαβε ότι είχε φτάσει πια η ώρα να κηρύξει το Χριστό, παρουσιάστηκε μόνος του στον ηγεμόνα, ομολογώντας και πάλι την πίστη του με θάρρος. Τότε ο ηγεμόνας διέταξε να τον ρίξουν σε ένα καμίνι, όμως η φωτιά δεν άγγιζε τον Μάμα. Έτσι, στο τέλος τον σκότωσαν. Κατάφεραν να νικήσουν το σώμα του, όχι όμως και τη δυνατή ψυχή του!
Ο Άγιος Κυριακός
Ο Κυριακός και οι γονείς του συλλαμβάνονται
Ο Άγιος Κυριακός ήταν περίπου πέντε χρονών, όταν μαζί με τους γονείς του και πλήθος άλλων χριστιανών συνελήφθηκαν στη Ρώμη από τον Μάξιμο. Ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Μάξιμος ζήτησε από τους γονείς του Κυριακού να απαρνηθούν την πίστη τους στο Χριστό. Αυτοί αρνήθηκαν και τότε ο Μάξιμος τους σκότωσε.
Η ομολογία του Κυριακού στον ηγεμόνα – Το τέλος του
Ο μικρός Κυριακός παρακολουθούσε όσα συνέβαιναν. Ο Μάξιμος, νομίζοντας ότι είχε φοβηθεί, τον ρώτησε με πονηρό τρόπο: «Ποιος νομίζεις ότι είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος Θεός, ο Δίας ή ο Χριστός;» Το νήπιο, χωρίς να φοβηθεί και έχοντας την ξεχωριστή σοφία που δίνει ο Θεός σε όσους τον αγαπούν απάντησε: «Μα φυσικά ο Χριστός!». Τότε εξοργισμένος ο ηγεμόνας διέταξε να τον σκοτώσουν. Ο μικρός Κυριακός, με τη γενναιότητα και την παιδική του αθωότητα, είχε κατακτήσει το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 24 Μαΐου.
ΠΑΡΑΘΕΜΑ
Μήπως λοιπόν ο νέος αυτός κληρονόμησε τη λαμπρότητα του πατέρα του; Δεν έγινε όμως έτσι, αφού ο μάρτυρας αυτός δεν έλαβε από άλλον αυτή τη λαμπρότητα, αλλά ο ίδιος έκανε με τη ζωή του τον εαυτό του δοξασμένη πηγή φωτός. Από το Μάμα λοιπόν φωτίζονται οι υπόλοιποι και όχι από άλλους ο Μάμας. Και όσοι νέοι διδάχτηκαν την ευσέβεια από αυτόν, μπορούν να καυχηθούν γι’ αυτό. Διότι η αρετή πηγάζει από μέσα του. Όπως λοιπόν δεν είναι δυνατόν να καμαρώνει ο χείμαρρος επειδή μαζεύονται σε αυτόν από αλλού νερά, αλλά η πηγή πρέπει να καμαρώνει διότι μέσα από τα σπλάχνα της πηγάζει το νερό, έτσι κι εμείς ας θαυμάσουμε τον άνδρα που δε στολίστηκε με ξένα στολίδια, αλλά ο εαυτός του έγινε από μόνος του κόσμημα.
(Μ. Βασιλείου, Ομιλία στον Άγιο Μάμα το μάρτυρα, & 2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου