Όταν κοιτάς από ψηλά...

Όταν κοιτάς από ψηλά...

26 Ιουνίου 2014

1.2 Αγωνιζόμαστε με χαρούμενη διάθεση

































1.2 Αγωνιζόμαστε με χαρούμενη διάθεση
Α. Το πλοίο που μεταφέρει τον Παύλο από την Καισάρεια στη Ρώμη για να δικαστεί, πέφτει σε μεγάλη θαλασσοταραχή.
Β. Ο Θεός διαβεβαιώνει τον Παύλο ότι όλοι οι επιβάτες θα σωθούν.
Γ. Το πλοίο καταστρέφεται, μα όλοι σώζονται, χάρη στην πίστη και την υπακοή τους στις οδηγίες του Παύλου.
Ο Γιώργος έφερε στην τάξη δύο φωτογραφίες που βρήκε στο διαδίκτυο. Παρουσίαζαν ένα μεγάλο πλοίο, που είχε γείρει στο πλάι, ενώ από παντού το χτυπούσαν μανιασμένα τα κύματα του ωκεανού. Ένα ελικόπτερο διάσωσης τραβούσε μέσα σε ένα καλάθι δύο ναυαγούς. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν. Αλλά κι ο δάσκαλος δεν έχασε την ευκαιρία. «Ξέρετε παιδιά», τους είπε, «κι ο Απόστολος Παύλος κάποτε κινδύνεψε με τον ίδιο τρόπο, όταν χρειάστηκε να ταξιδέψει από τη φυλακή της Καισάρειας, όπου βρισκόταν, προς τη Ρώμη, για να δικαστεί εκεί. Όμως με τη βοήθεια του Θεού κατάφερε να σωθεί, όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλοι όσοι ήταν μαζί του».
Το όνειρο του Παύλου ηρεμεί και δίνει ελπίδα στους ταξιδιώτες
«Από την ώρα που ξεκίνησε το ταξίδι», συνέχισε ο δάσκαλος, «η μεγάλη κακοκαιρία ανάγκαζε τον καπετάνιο να αλλάζει συνεχώς ρότα, όμως μετά από λίγο, το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο στη θαλασσοταραχή. Εξαντλημένοι οι ταξιδιώτες είχαν απελπιστεί. Ο Παύλος, τότε, στάθηκε στη μέση του πλοίου και τους είπε: Μη φοβάστε! Ένας άγγελος του Θεού, στον οποίο πιστεύω, μου είπε εχτές το βράδυ πως κανένας μας δε θα χαθεί από την τρικυμία. Δείξτε λοιπόν θάρρος και αισιοδοξία, γιατί σε λίγο θα βγούμε σε ένα νησί. Οι περισσότεροι πείστηκαν στα λόγια του και πήραν θάρρος, τρώγοντας μαζί του λίγο ψωμί. Μάλιστα, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς λέει, ότι με την πράξη του αυτή, ο Παύλος κατάφερε να ηρεμήσει τους 276 επιβάτες του πλοίου, δίνοντάς τους ελπίδα με το παράδειγμά του».
Η πίστη στα λόγια του Παύλου σώζει τους επιβάτες
«Τελικά κύριε σώθηκαν οι επιβάτες;» ρώτησε η Ευγενία. «Πράγματι», απάντησε ο δάσκαλος, «αν και το πλοίο χτύπησε με ορμή στα παράλια του νησιού Μάλτα, οι επιβάτες σώθηκαν και βγήκαν στην ακτή, χρησιμοποιώντας ξύλα και σανίδες από το διαλυμένο καράβι. Ο Θεός, μας λέει ο Χρυσόστομος, θέλησε να σωθούν όλοι οι επιβάτες, όχι μόνο επειδή επιθυμούσε να τους χαρίσει τη ζωή, αλλά και γιατί, με αυτό τον τρόπο, τους έδειξε πόσο αληθινά ήταν τα λόγια του Παύλου».
Η ελπίδα, το θάρρος και η αισιοδοξία μάς γεμίζουν δύναμη
Και ο δάσκαλος ολοκλήρωσε τις σκέψεις του, λέγοντας: «Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι γεμάτη από δυσκολίες και προβλήματα. Κάποιες φορές, μάλιστα, τον χτυπούν, όπως τα μανιασμένα κύματα χτυπούσαν το πλοίο του Παύλου. Όποιος χάνει την ελπίδα του, την καλή του διάθεση ή σταματά την προσπάθεια, είναι δύσκολο να γλιτώσει από τα χτυπήματα αυτά. Όπως, όμως, ο Παύλος ήξερε ότι με το Θεό δίπλα του δεν είχε να φοβηθεί τίποτα, έτσι και ο χριστιανός ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπει τον αγώνα του, γνωρίζοντας ότι μέσα από αυτές τις δυσκολίες, ο Θεός δοκιμάζει τις ικανότητες, τη δύναμη, την πίστη και την αντοχή του. Αν λοιπόν αφήσουμε κυβερνήτη του «πλοίου» της ζωής μας το Χριστό, εκείνος μπορεί, όχι μόνο να μας γλιτώσει από κινδύνους που στα μάτια μας φαίνονται ανίκητοι, αλλά και να μας χαρίσει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με χαρούμενη διάθεση, γνωρίζοντας, πως κάθε στιγμή βρίσκεται δίπλα μας».
ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Ώστε οι δίκαιοι, κ' αν εν χειμώνι ώσι, κ' αν εν πελάγει, ουδέν πάσχουσιν δεινόν, αλλά και ετέρους συνδιασώζουσιν.
(Ιω. Χρυσοστόμου, Στις Πράξεις των Αποστόλων, ομιλ. 53, PG60, 372)
Μετάφραση
Ώστε οι δίκαιοι, ακόμη κι αν βρίσκονται σε βαρυχειμωνιά ή στη μέση του πελάγους (σε φουρτουνιασμένη θάλασσα), (όχι μόνο) δεν παθαίνουν κανένα κακό αλλά και άλλους σώζουν μαζί τους.
Μες στο πέλαγος
(Γ. Βερίτη)
Μες στο πέλαγος του κόσμου
και στα βάσανα της γης,
με τη λάμψη του φωτός σου,
συ Χριστέ μάς οδηγείς.
Είσαι φάρος που μας δείχνεις
το λιμάνι της γαλήνης,
και με βάλσαμο τους πόνους
των ψυχών μας απαλύνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου